logo portal banner

AKTIVNOSTI

Potpora braniteljima Orašja

2016 11 04 potpora braniteljima orasje 1
 
Dana 4. studenog 2016. godine s početkom u 12 sati pred stadionom HNK Orašje održan je braniteljski prosvjed kao podrška desetorici privedenih branitelja HVO-a iz Orašja. Prosvjed, koji su organizirale udruge proistekle iz Domovinskog rata u Orašju, okupio je više od 3000 ljudi. Podršku zatočenim braniteljima dale su i razne udruge, kako iz BiH tako i iz Republike Hrvatske, a samim time na prosvjedu su bili nazočni i članovi MKVC-a.
Braniteljski prosvjed započeo je uvodnim govorom te intoniranjem himni BiH i RH nakon čega su uslijedili govori organizatora. Između ostalih govornika, skupu su se obratili Ilija Mišković, predsjednik UDVDR HVO H-B Orašje, Kata Martinović, predsjednica Udruge poginulih i nestalih branitelja općine Orašje te Marijan Kopić, ministar branitelja u Vladi ŽP dok je izjavu za medije dao predsjednik HVIDR-e Predrag Mišković-Fred, ujedno i predsjednik MK Veterani Posavina. 
Da se podsjetimo, tijekom četiri godine rata u Posavini poginulo je preko 270 branitelja, a oko 1000 ih je ranjeno. Organizacija obrane Posavine imala je za cilj isključivo obraniti svoj prostor, svoj narod i svoju domovinu. Branitelji Posavine niti jedan korak nisu napravili izvan Orašja, niti su išli u osvajačke pohode, niti su razmišljali o bilo čemu takvom. Sve te godine trpjeli su brojne napade neprijateljskih snaga, tenkova, topništva, svakodnevno granatiranje, a svoju su SLOBODU platili krvlju. 
Ovim okupljanjem se željelo vlastima u BiH poručiti da je to područje u ratu herojski obranjeno od agresije srpskih snaga. 
 
2016 11 04 potpora braniteljima orasje 2
 
2016 11 04 potpora braniteljima orasje 5
 2016 11 04 Potpora braniteljima Orašje 22016 11 04 potpora braniteljima orasje 3
 
 
World tražilica