logo portal banner

AKTIVNOSTI

Sigurnost u prometu - molimo poseban oprez na cestama

 
2016 09 02 sigurnost prometa djeca
 
Dana 05. rujna 2016. godine započinje nova školska godina, što ujedno znači intenzivno sudjelovanje djece u prometu na našim cestama. MKVC provodi razne projekte vezane uz sigurnost u prometu na cestama i upozorava na sudjelovanje djece kao rizične skupine u prometu, a prvenstveno na polaznike prvih razreda koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu. S obzirom na njihovu dob, sposobnost prosuđivanja opasnosti koje im prijete, predviđanja, odlučivanja te zaigranost ovom prilikom MOLIMO vozače motornih vozila na pojačani oprez, posebno u blizini škola, vrtića i igrališta.
Članovi MK Vetarni Croatia ovim putem MOLE sve vozače da svojim vozilom upravljaju onom brzinom koja im omogućuje pravovremeno zaustavljanje, upotrebu zvučnog signala kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti, a osobito kad se pokraj kolnika nalaze razigrana djeca koja ne obraćaju pozornost na opasnost koja vreba oko njih. Ne treba zaboraviti da vozilo treba zaustaviti pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz čak i kad djeca nisu stupila na njega, a očito imaju namjeru prijeći ga.
Nastavno na apel, ujedno molimo i roditelje da budu uzor svojoj djeci i podučavaju ih ispravnom ponašanju u prometu, kako bi navike vezane uz sigurnost prometa bile pravilne i što prije usvojene. Naime, svojim nepravilnim, neodgovornim ponašanjem i izostanokom edukacije roditelji nesvjesno preuzimaju moralnu odgovornost za nesreću koja se može dogoditi.
Stoga  apeliramo na roditelje da se kreću pravilno u prometu, prelaze kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu, poštuju zeleno i crveno svijetlo na semaforu, nikad s djecom ne pretrčavaju cestu, pokažu djetetu najkraći i najsigurniji put od kuće do škole, ukažu djetetu na moguće opasnosti koje vrebaju na tom putu koji su odredili, prate njegovo ponašanje u prometu i po potrebi ga ispravljaju i usmjere, a najbitnije je učiniti dijete vidljivim u prometu tj. odjenuti ga u odjeću (reflektirajući materijal) koja je vidljiva svim sudionicima u prometu. 
World tražilica