logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2016 08 14 nemetin 01
 
Kod spomen obilježja na izlazu iz osječkog prigradskog naselja Nemetin, obilježena  je 24-a godina od najveće razmjene ratnih zarobljenika koja se na današnji dan 14.kolovoza 1992g.g, po principu „svi za sve“ dogodila u Nemetinu. Toga dana iz srbijanskih logora u slobodnu Hrvatsku na slobodu je pušteno 714 logoraša, od kojih su mnogi i po punih devet mjeseci proveli po raznim zatvorima na području Srbije. Poslije ove razmjene u Srbiji su još ostali zatvoreni samo pripadnici Somborske grupe koji su 707 dana ostali zatočeni.
Tom prilikom su članovi MKVC zapalili svijeću u spomen na sve poginule i nestale pripadnike Hrvatske vojske, Policije, HOS-a i sve one koji su zatočeni a nakon toga „nestali“ u Domovinskom ratu.
Naime, ovo je 24. obljetnica najveće razmjene zatočenika u Domovinskom ratu koji su bili zatočeni u  srbijanskim logorima, među kojima su, Stajićevo, Begejci i Niš. Dana 14. kolovoza 1992. godine razmijenjeno je ukupno 714 zatočenih hrvatskih branitelja i civila.Kroz srpske koncentracijske logore u Domovinskom ratu prošlo je oko 30.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila različite životne dobi, spola i vjere. Prošli su torture u logorima, koji su 1991. i 1992. godine bili na okupiranim područjima Hrvatske, kao i na teritoriju Srbije, BiH i Crne Gore.  Prema podacima HDLSK-a kroz srbijanske logore prošlo je oko 30 tisuća zatočenika od čega 3.500 žena i djece i oko, ali, državne institucije ne priznaju cjelokupan broj budući da sve zatočenike nije popisao Međunarodni crveni križ. (B.Vrselja)
 
          2016 08 14 nemetin 02
 
 2016 08 14 nemetin 03
 
 

POVEZANI ČLANCI

Croatian English French Italian
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    ZADRUGA 
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo zadruga veterani     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top