logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2016 07 09 memorijal andrija andabak 01
 
Na današnji dan 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je jedan od najvećih junaka Domovinskog rata Andrija Andabak. Taj heroj Domovinskog rata se proslavio svojim uspjesima u uništavanju neprijateljskih tenkova. Tim povodom se svake godine u Nuštru organizira "Memorijal Andrija Andabak", a ove godine visoki pokrovitelj Memorijala bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Uz obitelj pokojnog Andrije, visoke uzvanike te braniteljske udruge i članovi MKVC i Kordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen na legendarnog "lovca na teknkove". 
Andrija Andabak je rođen u Splitu 1956., ali je odrastao i živio u Nuštru kojeg je i branio u Domovinskom ratu. Rukovati protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka. Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo. Nakon 15 uništenih oklopnih ciljeva postao je slavan među hrvatskim vojnicima te je pozvan čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana, gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko. Nastavio je s uspjesima u uništavanju tenkova, tako da je 10. travnja 1992. godine uništio već svoj 31. tenk tipa M-55. Ime Andrije Andabaka nosi posebno priznanje Hrvatske vojske, koje se dodjeljuje njezinim pripadnicima nakon uništena tri oklopna cilja. 
Foto: Stjepan Škrabo
 
2016 07 09 memorijal andrija andabak 02
 
2016 07 09 memorijal andrija andabak 03
 

POVEZANI ČLANCI

WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    ZADRUGA 
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo zadruga veterani     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top