logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2016 07 09 memorijal andrija andabak 01
 
Na današnji dan 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je jedan od najvećih junaka Domovinskog rata Andrija Andabak. Taj heroj Domovinskog rata se proslavio svojim uspjesima u uništavanju neprijateljskih tenkova. Tim povodom se svake godine u Nuštru organizira "Memorijal Andrija Andabak", a ove godine visoki pokrovitelj Memorijala bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Uz obitelj pokojnog Andrije, visoke uzvanike te braniteljske udruge i članovi MKVC i Kordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen na legendarnog "lovca na teknkove". 
Andrija Andabak je rođen u Splitu 1956., ali je odrastao i živio u Nuštru kojeg je i branio u Domovinskom ratu. Rukovati protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka. Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo. Nakon 15 uništenih oklopnih ciljeva postao je slavan među hrvatskim vojnicima te je pozvan čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana, gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko. Nastavio je s uspjesima u uništavanju tenkova, tako da je 10. travnja 1992. godine uništio već svoj 31. tenk tipa M-55. Ime Andrije Andabaka nosi posebno priznanje Hrvatske vojske, koje se dodjeljuje njezinim pripadnicima nakon uništena tri oklopna cilja. 
Foto: Stjepan Škrabo
 
2016 07 09 memorijal andrija andabak 02
 
2016 07 09 memorijal andrija andabak 03
 

POVEZANI ČLANCI

Croatian English French Italian
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    ZADRUGA 
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo zadruga veterani     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top