logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan državnosti `16. - Otkrivanje spomenika u Vukovaru

2016 06 25 vukovar 01
 
Povodom Dana državnosti RH na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru članovi MKVC odali su počast svim žrtvama stradalim u stvaranju slobodne, demokratske i neovisne Republike Hrvatske.
Vijence je podno spomen obilježja položilo i svijeće upalilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i braniteljskih udruga grada, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Hrvatske vojske, policije te  članovi MKVC.
U nastavku dana članovi MKVC sudjelovali su u svečanom otkrivanju dva spomen obilježja Petru Kačiću i Velimiru Đereku-Sokolu. Spomen obilježje otkrile su obitelji Petra Kačića i Velimira Đereka, Irena Kačić, supruga pokojnog pukovnika Petra Kačića i njihova kći Silvija Sabljak te sestre pukovnika Đereka, Rajka Mikulić i Senka Jelavić.
Naime, riječ je o unificiranim spomenicima čiji autor je vukovarski branitelj Dubravko Duić-Dunja čije djelo je i spomen obilježje na mjestu pogibije Blage Zadre, otkriveno u listopadu prošle godine. Kao i ono, i ovi spomenici izrađeni su od inoxa, čime se šalje poruka o vječnosti kako samog materijala tako i vječnosti dva heroja Domovinskog rata. U spomenike je izrezbareno ime Petra Kačića i Velimira Đereka te godina rođenja i pogibije. Imena svijetle u mraku te se svjetlost diže prema nebu.