logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto defile Ponos ratnih veterana `16.

2016 08 05 knin

Ovogodišnje središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ kao i prigodni moto defile "Ponos ratnih veterana" održalo se u petak 5. kolovoza 2016. godine u Kninu.
Okupljanje veterana bikera započelo je u srijedu u moto kampu MK Okit u Vodicama. Na ovogodišnjem obilježavanju najviše veterana bikera iz MKVC okupilo se iz Podružnice 5. - Istočna Slavonija.
Sljedeći dan organizirali smo večernje druženje uoči obilježvanja Oluje, na tribunjskoj rivi zajedno sa lokalnim braniteljima. Druženje je bilo organizirano na brodu „Majka Marija“.
Sutradan 05.08. u 07.00 sati formirali smo moto kolonu i krenuli putem Vodice - Drniš - Knin na moto defile.
U Kninu smo se okupili u Vojarni Kralj Zvonimir zajedno s bikerima, koji su pristigli iz svih krajeva Republike Hrvatske.
Nakon mimohoda hrvatskih branitelja krenuo je moto defile ratnih veterana ulicama grada Knina od vojarne do platoa iznad igrališta nogometnog stadiona Dinara na kojem se na večer održao koncert Marka Perkovića Thompsona.
Na čelu moto defilea viorio se hrvatski stijeg, a iza njega nošeni su ratni stijegovi 7. gbr „Pume“ i 4. gbr „Pauci“.
Nakon završetka moto defile sudjelovali smo na ostalim događanjima sukladno protokolu tog dana.
Na večer smo se okupili na koncertu Marka Perkovića Thomsona. Dok je jedna grupa bikera otišla na moto party u Livno u organizaciji MK Vukovi, drugi manji dio bikera uputio se u moto kamp u Vodicama.

Zahvalili bismo se svim članovima koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje „Oluje“ u Kninu te svim prijateljima koji su se priključili našim članovima na zajedničkom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza 2016. godine u Kninu.
Vidimo se dogodine!

 
Okupljanje je u Vodicama.
Dana 04.08.2016. godine pokušavamo organizirati većer uoći Oluje na tribunjskoj rivi. O tome ćete biti naknadno obavješteni.
Dana 05.08.2016. godini, rano ujutro kreće se iz Vodica za Knin.
Okupljanje u Kninu je u vojarni "Kralj Zvonimir" (istočni dio Knina).
Moto defile biti će između 09.30 - 10.00 sati
Nakon obilježavanja osiguran je vojnički ručak. Nakon ručka je odmor u Kninu i čekanje koncerta. Nakon koncerta smještaj je osiguran u vojarni "Kralj Zvonimir".
Dana 06.08.2016. godine krećemo na moto party kod MK Vukovi u Livnu.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo do sada uspostavili suradnju želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH sa braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Prije obljetnice u Kninu MKVC obilazi cjelokupnu livanjsku bojišnicu i sudjeluje na moto susretu u organizaciji velikim dijelom veterana-bikera MK Vukovi iz Livna. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.

Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojnoredarstvene akcije „Oluja“, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu učestvovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
  • 05.08.2016. godine

Mjesto:

 

Kontakt:
  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
  • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
  • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: 

{jd_file file==40}


{imageshow sl=61 sc=1 w=1000 /}


KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
  • grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
  • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
  • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
  • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
  • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • oko 1,100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.
World tražilica