logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije `15.

2015 06 27 jaska 160
 
U nedjelju, 27. lipnja 2015. u Jastrebarskom je održana središnja svečanost višednevnog obilježavanja Dana branitelja Zagrebačke županije. 
Uz brojne uzvanike i goste svečanosti su nazočili i članovi MKVC. 
Na početku svečanosti obilježavanja u perivoju dvorca Erdödy izvršen je postroj veterana ratnih postrojbi s prostora Zagrebačke županije, nakon čega su čelnici političke vlasti i ratni zapovjednici postrojbi u svojim govorima podsjetili nazočne na dane Domovinskog rata i doprinos hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obrani Zagreba i oslobađanju Hrvatske od agresije. Počast svim poginulim hrvatskim braniteljima odana je na groblju u Jastrebarskom gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na njihovu žrtvu. Nakon polaganja vijenaca u župnoj crkvi u Jastrebarkom održana je sveta misa zadušnica u sjećanje na sve pale hrvatske branitelje.
U poslijepodnevnim satima hrvatski branitelji i njihovi gosti nastavili su druženje u neformalnoj atmosferi uz razgovor i evociranje uspomena iz Domovinskog rata.
Obilježavanjem Dana branitelja Zagrebačke županije želi se sačuvati i braniti istina o Domovinskom ratu, jer to je jedan od načina da sačuvamo od zaborava i prašine vremena herojsku žrtvu hrvatskih branitelja i njihov doprinos utemeljenju i obrani slobodne i neovisne Republike Hrvatske.
U Jastrebarskom su branitelji organizirali i izložbu ratne zbirke crteža Ivana Lackovića Croate pod nazivom „CRNO i CRVENO“ u Centru za kulturu.
 
World tražilica